W Warszawie jest wiele miejsc, gdzie można spróbować tradycyjnych polskich dań. Z pewnością będą je sobie cenili ci, którzy nie lubią dużych eksperymentów i wolą sprawdzone posiłki. Będzie to jednak urozmaicenie dla tych, którzy przyjeżdżają do stolicy naszego kraju z zagranicy. Gdzie zatem można zjeść dobre, tradycyjne, polskie dania w Warszawie? Podpowiadamy.
Oberża Pod Czerwonym Wieprzem – dlaczego warto tam zjeść?
Oberża Pod Czerwonym Wieprzem, dzięki swojej wyjątkowej lokalizacji oraz klimatowi, jest czymś więcej niż tylko restauracją. To duży kawał historii i prawdziwa gratka turystyczna dla fanów PRL-u w jednym miejscu. Lokal z łatwością potrafi przenieść Gości w sentymentalną podróż w czasy już dawno minione. Wielokrotnie nagradzany w Polsce i na świecie Czerwony Wieprz zaliczany jest do grona najlepszych polskich restauracji.
W menu tej restauracji dominuje tradycyjna kuchnia polska, lecz smakosze i poszukiwacze dobrego smaku znajdą w nim również kulinarne eksperymenty krajów, których nie ma już na mapie świata. Goście mogą spróbować Gierkowej Truflowej, Proletariackiego Schabowego czy chociażby Gwiazdy Fidela. Wszystko to składa się na niesamowity klimat i naprawdę wysokiej jakości jedzenie.
Restauracja Kuchnia Warszawska – co dobrego serwuje?
Innym, lecz równie ciekawym pomysłem na skosztowanie polskiego jedzenia, będzie Kuchnia Warszawska przy Rynku 21. W menu możemy znaleźć klasyczne przystawki, takie jak smalec z wędzonej słoniny z jabłkiem i cebulą, który podawany jest z ogórkiem kiszonym czy chociażby śledź pod pierzynką. Dla fanów sałatek znajdą się te z grillowanym kurczakiem, różową piersią z kaczki czy kozim serem. Zanim zdecydujemy się na drugie danie, warto tam spróbować złotego rosołu czy aromatycznych flaków. Dania główne to chociażby placki ziemniaczane z tradycyjnym gulaszem bądź borowikami, pierogi ręcznie lepione bądź gołąbki w sosie pomidorowym, podawane z puree ziemniaczanym. Jak zatem można zauważyć, każdy może znaleźć coś dla siebie. Więcej takich lokali można odnaleźć po wpisaniu frazy ,,kuchnia polska Warszawa”.
Restauracja Pod Gigantami – co oferuje?
Restauracja Pod Gigantami mieści się przy Alejach Ujazdowskich 24, a współwłaścicielem jest Piotr Kędzierski, znany dziennikarz. W menu tego lokalu możemy znaleźć klasycznego tatara, żurek, kotlet schabowy czy szare kluseczki z boczkiem. Nie zabraknie również tradycyjnych zup oraz przystawek. Restauracja została otwarta pod koniec 2022 roku, jednak już teraz cieszy się dużym zainteresowaniem.