Bycie eko wiąże się z dokonywaniem przyjaznych środowisku wyborów, które dotyczą także kwestii odżywiania. Wyjaśniamy, czy cieszący się rosnącą popularnością catering dietetyczny sprzyja dobru planety i wpisuje się w ekologiczny styl życia.
Dieta pudełkowa przyjazna środowisku
Pogodzenie zawodowej aktywności i zdrowego stylu życia nie jest proste. Zależy Ci na tym, aby jeść zdrowe i regularne posiłki, ale nie masz czasu na codzienne gotowanie i robienie zakupów spożywczych? W takiej sytuacji dieta pudełkowa jest rozwiązaniem, które rzeczywiście ułatwia życie. Brzmi kusząco, ale czy catering dietetyczny wpisuje się w bliski Twojemu sercu nurt eko? Ta kwestia jest przedmiotem wielu sporów, ponieważ jeszcze parę lat temu firmy cateringowe nie zawsze przykładały wagę do kwestii wpływu swoich działań na środowisko. Na szczęście teraz jest już zupełnie inaczej, dzięki czemu dietę pudełkową można śmiało polecić każdej osobie, dla której ważna jest ekologia.
Eko korzyści związane z cateringiem dietetycznym
Dbać o środowisko można na wiele sposobów, a codzienne decyzje odgrywają w tym zakresie ogromną rolę. Wybierając catering dietetyczny, wspierasz dobro planety na naprawdę wielu płaszczyznach.
Nie zaśmiecasz środowiska
Ilość generowanych przez catering dietetyczny odpadów bywa głównym argumentem przeciwników tego rozwiązania. Tymczasem, aktualnie kwestia ta wygląda zupełnie inaczej, ponieważ coraz więcej dostawców oferuje dania w biodegradowalnych, bezpiecznych dla środowiska opakowaniach, a pozostali producenci korzystają z pudełek wykonanych z tworzyw nadających się do recyklingu. Lubisz tradycyjne eko rozwiązania? Poszukaj cateringu, który dostarcza potrawy w szklanych, wielorazowych opakowaniach.
Oszczędzasz wodę, prąd i gaz
Mycie i wstępna obróbka składników, gotowanie, pieczenie, smażenie, a potem zmywanie – szykowanie posiłków potrafi pochłonąć nie tylko sporo czasu, ale także wody, prądu i gazu. Zlecając to zadanie firmie cateringowej, która zajmuje gotowaniem na dużą skalę, w zauważalny sposób oszczędzasz nie tylko swój cenny czas, ale także zużycie mediów. Jest to korzystne zarówno dla portfela, jak i dla środowiska.
Zmniejszasz ślad węglowy
Gdy gotujesz samodzielnie, sporo czasu spędzasz jeżdżąc na zakupy. W poniedziałek kupujesz składniki na obiad, w środę specjalnie jedziesz po kilka produktów potrzebnych na kolację, aby już w czwartek wyruszyć po ulubione ciastka do oddalonego od domu supermarketu? W ten sposób zużywasz nie tylko sporo paliwa, ale generujesz też dużo spalin. Wiąże się to z większym zanieczyszczeniem powietrza niż w przypadku dostawców cateringu, którzy z uwagi na charakter swojej działalności kupują duże ilości produktów spożywczych w hurtowniach. Ale co z dostawami przygotowanych już posiłków? Ich łańcuch jest planowany w ten sposób, by trasa samochodu dostawczego była możliwie ekonomiczna, dostarczając zestawy jak największej liczbie klientów z całego miasta.
Możesz wspierać ekologiczne hodowle i gospodarstwa
Wybierając sprawdzoną dietę pudełkową, otrzymasz dania sporządzone na bazie wysokiej klasy naturalnych składnikach. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zamawiających, wielu producentów cateringu korzysta z produktów pochodzących z ekologicznych, certyfikowanych upraw i ekologicznych hodowli. Efekt to nie tylko świetny smak i wysokie walory odżywcze potraw, ale także wsparcie dla inicjatyw i gospodarstw przyjaznych środowisku. Bogactwo dostępnych menu robi wrażenie, szczególnie w dużych miastach. Firmy cateringowe w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu mocno konkurują o klientów, dzięki czemu znalezienie proekologicznego menu staje się jeszcze łatwiejsze!
Nie marnujesz żywności
Marnowanie jedzenia na pewno nie jest czymś ekologicznym. Tymczasem, samodzielnie gotując, pewnie wiele razy zdarzyło Ci się wyrzucać produkty, które tak długo czekały na swoją kolej, że straciły ważność lub po prostu się zepsuły. Podobnie działa nierozważne kupowanie kiepskiej jakości produktów, których niezadowalający smak szybko kieruje je do kosza na śmieci. Zamówienie diety pudełkowej pozwala wyeliminować ten problem, ponieważ nie musisz robić zakupów spożywczych i wymyślać posiłków. Ponadto dostawcy cateringu dietetycznego podkreślają, że przygotowują dania zgodnie z filozofią less waste, w pełni wykorzystując zakupione składniki.