Na co zwracać uwagę przy zakupie majonezu?

majonez

Majonez to pyszny dodatek do kanapek, burgerów, sałatek, surówek i innych rozmaitych potraw, który wykorzystywany jest w polskiej kuchni od wielu lat. Sos ten nie kojarzy się jednak ze zdrową czy niskotłuszczowym jedzeniem, które każdy może bez obaw spożywać. Szczęśliwie sytuacja obecnie nieco się zmienia, a producenci żywności oferują znacznie zdrowsze alternatywy. Sprawdźmy więc, na co warto zwracać uwagę przy zakupie majonezu!

Zawartość tłuszczu

Wiele osób powstrzymuje się od kupowania i spożywania majonezu przede wszystkim ze względu na ogromną zawartość tłuszczu, jaka znajduje się w tym tradycyjnym sosie przygotowywanym na bazie jajek oraz oleju. Jest on stanowczo niewskazany dla osób, które dbają o swoją sylwetkę, przebywają na diecie lub z powodów zdrowotnych nie powinny jeść dużych ilości tłuszczu.

Wychodząc naprzeciw potrzebom takich osób, renomowani producenci żywności, tacy jak Starck’s Food Polska, oferują produkty o znacznie obniżonej zawartości tego składnika! Kupując majonez, zwróć więc na to uwagę i wybierz sos, który ma tylko 40% lub 20% tłuszczu!

Skład

Niemałe znaczenie ma też skład majonezu. Jego standardowa wersja przygotowywana na bazie jajek nie może być spożywana przez osoby będące na diecie wegańskiej. Szczęśliwym trafem i na ten problem jest proste rozwiązanie. W sklepach znajdziesz bowiem majonezy wegańskie! Jeśli więc wykluczasz ze swojego codziennego menu wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, możesz śmiało sięgać po swój ulubiony sos. Poza składem nie różni się on niczym od tradycyjnego majonezu – ma pyszny, wyrazisty smak i kremową konsystencję. Co więcej, dostępny jest w kilku smakach!

Alergeny

Przy zakupie niskotłuszczowego majonezu bez jajek powinieneś też zwrócić uwagę na alergeny, jakie on może zawierać. Wykluczenie uczulających jajek to bowiem nie wszystko. W związku z tym wybieraj produkty, które nie posiadają w swoim składzie:

  • nawet śladowych ilości glutenu,
  • soi,
  • laktozy.

Tak zdrowe, wegańskie majonezy mogą być spokojnie spożywane przez większość osób bez żadnych przeciwwskazań zdrowotnych czy dietetycznych. Dzięki nim wszystkie posiłki będą smakować lepiej, a potrawy, które Ci się już znudziły, nabiorą zupełnie nowego charakteru. Majonez możesz bowiem dodać do wszystkiego – zarówno dań obiadowych oraz różnych sałatek, jak i słonych przekąsek, burgerów, pizzy czy codziennych kanapek.

Proponowane artykuły

Dodaj komentarz