Ekologiczne Boże Narodzenie – święta w zgodzie ze środowiskiem

boze narodzenie

Okres przedświąteczny to gorący czas dla wielu gospodarstw domowych. Przygotowania do obchodów Bożego Narodzenia i Nowego Roku sprawiają, że duża część z nas zajęta jest zakupami, przystrajaniem domów i planowaniem wyjazdów. Warto przy tym zadbać o ograniczenie negatywnego wpływu naszych działań na środowisko.

Jednym z elementów, bez których trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest choinka. Jej wybór ma znaczenie nie tylko w kontekście stworzenia odpowiedniej atmosfery, ale także dbałości o środowisko. – Idąc na zakupy warto pamiętać, że żywe drzewko jest bardziej ekologiczne od sztucznego. Świerki i jodły uprawiane w celu przedświątecznej sprzedaży, często sadzone są w miejscach, w których nie mógłby wyrosnąć las, np. pod liniami wysokiego napięcia. Kupując żywą choinkę nie przyczyniamy się zatem do degradacji środowiska. Należy jednak pamiętać, by pochodziła ona z legalnego źródła – mówi Radosław Żuk, prezes zarządu Fundacji BOŚ. Dodatkowo, prawdziwe drzewka często dostępne są w donicach, co umożliwia ich późniejszą uprawę. Zauważmy również, że rosnące w trakcie roku choinki produkują tlen i w przeciwieństwie do produktów z tworzyw syntetycznych podlegają kompostowaniu.[1]

Ekologiczne zakupy

Boże Narodzenie to nie tylko poszukiwania wymarzonych dekoracji. Przed świętami istotne pozycje na liście zakupów zajmują artykuły spożywcze, a także prezenty. Kupując zabawki, warto zdecydować się na te wykonane z odnawialnych surowców, np. z drewna. Dobrym pomysłem jest wybranie podarków, które nie będą wymagały kłopotliwych w produkcji i utylizacji źródeł zasilania. Jednakże, jeżeli już zdecydujemy się na tego typu upominek, pamiętajmy o zaniesieniu zużytych baterii do odpowiedniego punktu odbioru. Zawierają one bowiem m.in szkodliwe dla zdrowia i środowiska metale: ołów, rtęć czy kadm.

Krokiem w kierunku większej dbałości o naszą planetę jest również zakup adekwatnej ilości jedzenia. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuję jedzenia 2018”, aż 42% Polaków przyznaje się do wyrzucania produktów spożywczych. Tymczasem, niewykorzystane jedzenie wymaga utylizacji, a jego produkcja jest kłopotliwa dla środowiska. Szczególnie widać to w przypadku kojarzących się ze świętami słodyczy, które wytwarzane są często z oleju palmowego – nie dość, że źle wpływającego na zdrowie, to produkowanego na plantacjach, powstałych w miejscu wykarczowanych lasów deszczowych.

Przedświąteczne podróże

Okres poprzedzający Boże Narodzenie i Nowy Rok zachęca do podróży – czy to na krótkie wakacje, czy w rodzinne strony. Wiele osób w tym czasie wybiera wysokoemisyjny transport, taki jak samochód czy samolot. Tymczasem, z danych Eurostatu wynika, że w 2017 r. mieszkaniec Unii Europejskiej wyemitował średnio 7,2 tony CO2 – to tzw. ślad węglowy. Co ważne, każdy może podejmować działania minimalizujące dostarczanie do atmosfery gazów cieplarnianych, odpowiedzialnych za globalne ocieplenie. Jedną z opcji jest zamiana samochodu na pociąg, będący znacznie przyjaźniejszym środowisku środkiem lokomocji.

Jeżeli jednak zostajemy w domu, warto z kolei zastanowić się, czy konieczne jest oświetlanie domu długimi sznurami światełek. Choć technologia LED w zdecydowany sposób ogranicza zużycie energii, należy pamiętać, że produkcja artykułów elektrycznych nie jest obojętna dla środowiska.

Proponowane artykuły

Dodaj komentarz