Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia zarówno zdaniem ekspertów, jak i naszych rodziców i dziadków. Niestety mnożące się obowiązki i chroniczny brak czasu sprawiają, że nie mamy nawet kilku minut na przygotowanie porządnego i pożywnego śniadania. Częste pomijanie tego kluczowego dla naszego organizmu posiłku może też niekorzystnie wpłynąć na nasz wygląd i samopoczucie. Przygotowywanie posiłków wcale nie musi być trudne lub czasochłonne. Poznaj 3 propozycje wyjściowe do stworzenia unikalnych, przepysznych śniadań, dzięki którym zaczniesz dzień pełen energii i dobrego humoru.
Szaleństwa z jajek
Jajka są niskokaloryczne i stanowią ważny składnik codziennej diety wielu osób. To też produkt bardzo często polecany dla tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów ze względu na długotrwałe uczucie sytości. Poza klasyczną jajecznicą ze szczypiorkiem i szynką można pokusić się o bardziej wyrafinowane sposoby podania tej potrawy jak np. z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek czy cukinii. Jajka to także podstawa wielu placuszków tworzonych z domieszką twarożków. Ugotowane na twardo doskonale odnajdą się na kanapce w towarzystwie świeżych warzyw a w formie pół ściętej – w szakszuce wywodzącej się z kuchni tunezyjskiej. Szybkie wariacje z jajkami z reguły zajmują od 2 do 10 minut.
Owsiankowy zawrót głowy
To idealne śniadanie i dla zabieganych i dla osób lubiących celebrację śniadania. Owsianka to bogate źródło błonnika – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym utrzymania prawidłowej masy ciała. To także danie, które codziennie możemy modyfikować np. dodając inne rodzaje mleka, płatków owisanych (np. zwykłe, górskie) czy poprzez dodawanie owoców. Do owsianki idealne będą np. banany, borówki czy truskawki, ulubione owoce również w postaci suszonej, orzechy, pestki lub nasiona. Doskonałym dodatkiem do owsianki może okazać się także np. miód, cynamon albo masło orzechowe. Przepisownia oferuje wiele przepisów na owsiankę cieszącą nie tylko oko, ale i podniebienie z których na pewno znajdziesz coś dla siebie. Przygotowanie owsianki zajmuje ok. 5 minut. Jeśli zależy ci na czasie spróbuj przyrządzić owsiankę dzień wcześniej i spróbować w wersji na zimno.
Kanapkowy raj
Chleb z masłem i serem dla wielu jest niekoniecznie wartym uwagi wspomnieniem z dzieciństwa. Kto jednak powiedział, że kanapki muszą być jedno lub dwuskładnikowe i nie mogą być bogate w szereg świeżych, sezonowych warzyw? Na rynku dostępne są obecnie różne rodzaje pieczywa (bezglutenowe, o niskim indeksie glikemicznym, razowe, pszenne, chrupkie itp.). Dostępny jest także imponujący wybór serków czy past zarówno w wersji klasycznej, jak i dla osób jedzących wyłącznie produkty wege. Do pieczywa można też dodawać samodzielnie robiony hummus lub pastę z awokado dla urozmaicenia smaku. Podstawą kanapek są jednak warzywa, których kolorystyczne połączenia będą przypominały małe dzieła sztuki na talerzu.Sposób podania wpłynie także na całościowy odbiór śniadania i z pewnością podniesie walory smakowe! Kanapki można przygotować w zaledwie kilka minut – zwłaszcza, gdy wcześniej pokroimy warzywa i będziemy je przechowywać w lodówce np. w pudełkach.
Podsumowanie
Klasyczne śniadania nie muszą być nudne i pozbawione finezji. Wiele zależy od naszych preferencji smakowych i cen produktów, które są akurat dostępne w sklepach. Warto jednak próbować i kosztować nowe kombinacje smakowe, by odkryć to co jest dla nas smaczne i zdrowe. W kuchni bardzo często jest jak w życiu, więc i tutaj sprawdzi się powiedzenie „kto nie ryzykuje – ten nie ma” pysznego śniadania na co dzień.